Our Hearts for Ukraine

Mijn naam is Magda Lesiak. Ik ben vele jaren dirigente en pianiste geweest van verschillende koren in de Augustinus Kerk
Een paar jaar geleden ben ik met mijn man en jongste dochter naar Polen verhuisd (Krakow) om mijn vader te verzorgen die palliatief werd behandeld voor kanker. 

In Polen heb ik een eigen stichting opgericht ‘Fundajca TAB’, die is bedoeld om mensen en dieren te helpen die acute hulp nodig hebben.
De hulp die ik samen met mijn stichting verleen varieert en is afhankelijk van de situatie. Vanaf dag twee van de oorlog in Oekraïne hebben we besloten om onze krachten en mogelijkheden in te zetten om de Oekraïense vrouwen met kinderen te helpen met hun vlucht naar Polen. Onze chauffeurs rijden elke dag en ook ‘s nachts naar de grens om mensen op te halen. We zoeken een veilige plek voor ze in onze stad (Krakow) en omgeving, waar ze tot rust kunnen komen. Dat zijn meestal privéhuizen van onze familie, vrienden en kennissen. Ook in de eerste dagen hebben we veel etenswaren gekocht voor de plaatsen waar de vluchtelingen terecht zijn gekomen, zoals bijvoorbeeld op het Centraal Station van Krakow of de sportzalen die als zeer tijdelijke opvang waren bestemd. 

Ondertussen hebben we veel contacten met betrouwbare Oekraïense vrijwilligers gelegd om onze hulp nog efficiënter te kunnen maken in de verwoeste plekken van de land zelf. Tientallen transportbusjes vol met de voedsel, medicijnen en eerste levensbehoeften worden naar Oekraïne gereden, vaak bestuurd door onze vrijwillige chauffeurs. 

Ondertussen, net zoals de rest van de wereld, hebben we gehoopt op een snel einde van die onnodige en brutale oorlog. Maar helaas. Elke dag bereikt ons een nieuw – en eigenlijk gesmeekt verzoek van de vrijwilligers in Oekraïne om nieuwe transporten. De lijsten van de benodigdheden worden langer en de plekken die door Russen meedogenloos worden aangevallen worden er steeds meer. 

De voor niets gedode burgers liggen op straat of worden door hun dierbaren gevonden in kelders of in bossen. Het laatste transport vervoerde lijkzakken – om de mensen fatsoenlijk te kunnen begraven.
De overlevenden lijden honger, winkels zijn er niet. Honden zoeken restanten van voedsel dat er niet meer is. De zieken mensen hebben geen medicijnen. Je kan overlijden aan een hartaanval of hersenbloeding of simpelweg aan een niet goed verzorgde wond, want medicijnen en ontsmettingsmiddelen zijn er niet. 

Je zou kunnen zeggen – ik heb gedoneerd aan de grote hulporganisaties dus de hulp komt wel goed. Helaas, behalve dat veel geld verdwijnt aan grote administratie- en salariskostenkosten, bemoeien slechts twee organisaties zich met ramp in Oekraïne. Hiervoor verwijs ik u naar de uitzending op Radio 1 van maandag 11 april. De Oekraïense vrijwilligers merken zelf ook niet veel van de beloofde hulp. De westerse wereld is ondertussen gewend aan de oorlog, de slachtoffers, de pijn en de honger. 

Fundacja Tab is een kleine organisatie die de hulp rechtstreeks biedt. We geven alles wat aan ons wordt gedoneerd uit aan hulp voor de noodlijdende mensen in de meest getroffen gebieden. Bij ons zijn alle financiële zaken vermeld en transparant. Als u bij ons wilt doneren heeft u de zekerheid dat uw geld voor 100% bij de mensen komt die dat nodig hebben. 

Daarom vragen we hulp aan mensen die niet onverschillig staan tegenover het lot van volkomen onschuldige kinderen, vrouwen, bejaarden en zieken, achtergelaten of verloren dieren, en aan mensen die niet willen wennen aan de tragedies en het lijden veroorzaakt door Russische agressie. 

page2image1306462336

Help – zodat we kunnen blijven helpen. Zodat we op zijn minst een beetje, in ieder geval wat, kunnen helpen en laten zien dat mensen ze onthouden, dat de wereld ze niet is vergeten. Dat we bij hen zijn in hun pijn en wanhoop. 

U kunt over onze acties lezen op de Facebookpagina’s #Fundacjatab en #ourheartsforukraine. 

U kunt ons steunen op verschillende manieren: 

Via het rekening nummer in NL: NL74 INGB 0009 4575 46 t.n.v. M J Lesiak 

Via de inzamelingsactie opgestart door Lena Bik (mijn dochter): https://www.gofund.me/8e7f8e7b 

Via de eurorekening nummer van Fundacja TAB: PL32 1240 4504 1978 0010 8940 8569 onder vermelding van: ‘Bijdrage Ukraïne’ 

Namens mijn stichting en de mensen in nood in Ukraïne, Hartelijk bedankt. 

page2image1398856000
page2image1398856304
page3image1383500320
page3image1397843792
page3image1383500704

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.