Op adem komen

Meditatieve woensdagavonden in Ouderkerk aan de Amstel

Levend in een wereld van voortdurende prikkels, stress, hectiek, snelheid en lawaai, gaan veel mensen op zoek naar momenten van stilte en bezinning. Het voelt niet goed geleefd te worden en zo aan het leven voorbij te gaan. Gedreven door het verlangen weer dichter bij de bronnen van je bestaan te komen, is het van belang ruimte en tijd in je leven te maken om hieraan aandacht te geven.

Meditatie is een universele en eeuwenoude wijze om in verbinding met je hart en verlangen, tot verstilling, concentratie en aandacht te komen. De ademhaling en de aandacht voor je lichaam is daarin het uitgangspunt. Meditatie is de kunst aandachtig te zijn (‘mindfullness’). Het is niet zozeer een techniek, maar een manier van in het leven staan.

Algemeen bekend is dat verschillende Oosterse tradities zich hiermee bezig houden. Daarvan kunnen we veel leren. Maar minder bekend is dat ook juist de christelijke traditie op dit gebied rijke schatten in huis heeft. In kerken en kloosters heeft men zich eeuwenlang met diverse vormen van meditatie beziggehouden. Het is boeiend beide met elkaar te vergelijken en te verbinden.

Mediteren kun je leren

Bidden en mediteren kun je uiteraard zelf in je eentje doen. De ervaring leert echter dat samen mediteren makkelijker is dan in je eentje en dat de onderlinge verbondenheid stimulerend werkt.

Meditatie kan helpen om te onthaasten, te ontspannen en de rust in jezelf terug te vinden, zodat je de weg naar binnen gaat ontdekken en tot eenvoud, ontvankelijkheid en verdieping komt.

Er zijn diverse vormen van meditatie. Globaal gezegd zijn er vormen uit de westerse traditie en vormen uit de oosterse traditie. Er zijn vormen uit een godsdienstige of levensbeschouwelijke traditie, maar ook nieuwe vormen zoals die binnen de psychologie worden toegepast. Voor uitleg van de diverse vormen van mediteren Klik hier.

Welke vorm je ook kiest, het gaat om het belang van aandacht en opmerkzaamheid in het hier en nu. Omdat dit confronterend kan zijn, is er begeleiding aanwezig.
Kom langs en ervaar het zelf. Ervaring met meditatie is niet nodig. Opgave is niet nodig.

Tijd: Woensdagavond (vanaf september tot Pasen): 20:00 – 20:45 uur (inloop vanaf 19:45 uur)
Adres: De St. Urbanuskerk, Achterdijk 1, Ouderkerk aan de Amstel (even maanden)
De Amstelkerk, Kerkstraat 11, Ouderkerk aan de Amstel (oneven maanden)

Voor meer informatie over de actuele meditatie-avonden kijk op www.kerkenouderkerk.nl.
Voor wie geïnteresseerd is in stilte en mediatie bevelen we twee boeiende websites aan: www.stilte.org en www.pkn.nl/vacare.

Adri Burger- de Geus
020-4968371/06-20973682