Stichting Vrienden Vollebregt Orgel Ouderkerk

Stichting Vrienden Vollebregt Orgel Ouderkerk aan de Amstel heeft als doel het monumentale Vollebregtorgel uit 1878 in de St. Urbanuskerk in Ouderkerk aan de Amstel in goede staat te houden en het orgel onder de belangstelling te brengen, door het organiseren van concerten en anderszins.
Subsidies en donaties zijn daarvoor heel welkom.

Over het Vollebregt Orgel

Het fraaie orgel in Ouderkerk aan de Amstel is gemaakt door Jacobus J. Vollebregt. Het werd gebouwd tussen 1876 en 1878.

De neogotische kas en de balustrade van het oxaal (= scheidingswand tussen kerk en koor) zijn ontworpen door P.J.H. Cuypers. Het sobere neogotische orgelfront, dat afwijkt van alle andere door Vollebregt gehanteerde fronttypes, is ontworpen door de architect. Het front is aangepast aan het rozetraam waarin de H. Caecilia spelend op een orgelpositief is afgebeeld. Het instrument was destijds een geschenk van de parochianen aan hun pastoor Claasen ter gelegenheid van diens 25-jarig priesterfeest. De kas, de windladen, de klaviatuur, de speel- en registermechaniek en verreweg het grootste deel van het pijpwerk verkeren nog in hun oorspronkelijke staat. Het orgel heeft 24 registers verdeeld over 2 manualen en pedaal.

Het orgel is een rijksmonument, 511287, net als de St. Urbanuskerk

Jacobus J. Vollebregt (1834-1904) was een Nederlands orgelbouwer. Vader Johannes en zoon Jacobus Vollebregt hadden hun werkplaats in ’s-Hertogenbosch. Samen hebben ze 37 nieuwe orgels vervaardigd. Het eerste Vollebregt-orgel van vader Johannes Vollebregt stamt uit 1846. Daarna zijn een groot aantal orgels gebouwd, onder meer in ’s-Hertogenbosch (St. Cathrien), Bruegel (St. Genoveva), St. Anthonis (St. Anthonius), Zevenbergen (H. Bartholomeus, verwoest in WO II), St. Agatha (Klooster paters Kruisheren, thans in Sleen, Herv. Kerk), Kaatsheuvel (St. Jan), Besoyen (Ned. Herv. Kerk) en Best (H.Odulphus).

Concerten

De Stichting organiseert concerten om een breder cultureel gebruik van dit unieke monument te bevorderen. Ieder jaar organiseert de Stichting daarom verschillende soorten concerten. Lunchtijdconcerten op vrijdagen van 12.30 tot 13.00 uur met koffie en thee na afloop. Zondagmiddagconcerten beginnen om 15.30 uur en worden afgesloten met een meet- en greet met de artiesten en een receptie.
De concerten worden uitgevoerd door professionele musici in de monumentale St. Urbanuskerk. De organisatie gebeurt door vrijwilligers.

Voor de concertagenda en informatie over de programma’s verwijzen wij u naar de pagina Concerten.

De Stichting vraagt geen vaste toegangsprijs omdat zij de concerten voor iedereen toegankelijk wil houden. Voor de kosten van de concerten en de gebruikskosten van kerk en orgel rekenen wij op uw gift bij de collecte na afloop van elk concert.

Bron: Cultuurplatform – orgeltocht Ouderkerk

Stichting Vrienden Vollebregt Orgel Ouderkerk

Deze stichting is opgericht in 2004 om het Vollebregt Orgel in Ouderkerk te behouden en organiseert daarvoor onder andere jaarlijks een aantal concerten.

Kamer van koophandel Amsterdam: registratie nummer: 34201338.
Postadres: Prinses Margrietlaan 3,
1191 BW Ouderkerk aan de Amstel.
E-mail adres: stgvollebregt@gmail.com
Rekeningnummer: Rabobank: NL42 RABO 0300 5897 86
RSIN/Fiscaal nummer: 8158.14.288.

Giften en Donaties

RABO Clubkascampagne

In 2019 heeft onze Stichting meegedaan aan de jaarlijkse actie van de RABO Clubkascampagne. Onze donateurs en andere bezoekers van onze concerten en sympathisanten konden hun stemmen uitbrengen op hun favorieten. Dankzij uw steun ontving onze Stichting €918,53. We zijn de RABO bank en u daar heel dankbaar voor.

U kunt ook meehelpen het culturele erfgoed in stand te houden door een bijdrage over te maken op: bankrekening NL 42 RABO 0300 5897 86 van de Stichting Vrienden Vollebregt Orgel Ouderkerk.

De Stichting Vrienden Vollebregt Orgel Ouderkerk is een culturele Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) waardoor uw gift fiscaal voordelig aftrekbaar is.

Privacyverklaring Stichting Vrienden Vollebregt Orgel Ouderkerk

Lees hier de privacyverklaring van de Stichting Vrienden Vollebregt Orgel Ouderkerk.

Bestuur van de Stichting Vrienden Vollebregt Orgel Ouderkerk

• N.A.M. van Wieringen, voorzitter